Selecteer een pagina

Als lezen je hobby is, dan kom je eigenlijk nooit zonder inspiratie voor nieuwe boeken te zitten. Het gehele jaar door worden er wel nieuwe boeken gepubliceerd en eigenlijk is er altijd wel wat om te lezen. Het boek van vandaag zag ik voorbij komen in een talkshow en ik wist meteen dat ik hem wilde lezen. Kennelijk dacht half Zuid-Kennemerland dat want ik heb volgens mij bijna een half jaar moeten wachten om hem eindelijk te kunnen lezen. Het boek van vandaag is “Het magische kind” van acteur Daniël Boissevain. Een acteur waar ik mee ben opgegroeid want hij speelde vaak de pretty boy in de series die toen op televisie waren (en dat waren niet heel veel series toen ik opgroeide aangezien we toen niet 1001 kanalen en streaming diensten hadden). “Het magische kind” is het boek over de jeugd van Daniël Boissevain waarin hij opgroeide in Ruigoord, een dorpje vlakbij Amsterdam wat in de jaren 60 gekraakt werd door een groep vrijbuiters en hippies. Ik keek er erg naar uit om dit boek te lezen en had hem afgelopen weekend dan eindelijk te pakken. Benieuwd of Daniël Boissevain mijn hoge verwachtingen waar heeft gemaakt met “Het magische kind”? Lees dan snel verder.

Het magische kind – Daniël Boissevain

Een groep vrijbuiters kraakt eind jaren zestig een dorpje vlak bij Amsterdam, Ruigoord. Ze hebben zich ontworsteld aan het truttige bestaan van hun ouders en verzetten zich tegen alles wat burgerlijk is. Daniël groeit op als stiefzoon van de artistiek leider van de groep. Wanneer er een bus aan het dorp wordt geschonken, besluiten ze over land naar China te reizen. Het magische kind neemt de lezer mee naar Daniëls jeugd, op reis met de bus tussen volwassenen, spelend in de shows die op straat worden gegeven, thuis in Ruigoord met zijn afwezige vader die in een huwelijkscrisis zit, op school waar hij wordt gepest en weer mee op reis door India. Nooit is er rust in zijn chaotische omgeving. Wat betekent het voor een kind als ouders bezig zijn met hun vrijheid? Als een speelbal rolt hij mee, tot hij een drastische beslissing neemt.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Mijn mening

Toen het boek eindelijk beschikbaar was bij de bibliotheek, kon ik natuurlijk niet wachten om erin te beginnen. Mijn verwachtingen waren hoog en ik was gewoon erg benieuwd hoe het leven voor een kleine jongen op Ruigoord was. Ruigoord en de hippie beweging uit de jaren 60 heeft toch iets mythisch om zich heen hangen. Hoe beleef je dat als klein jongetje en hoe houd je je staande in een wereld van sex, drugs en rock and roll. Vooral de zin “Wat betekent het voor een kind als ouders bezig zijn met hun vrijheid?” vond ik fascinerend.

Ik heb het boek de afgelopen dagen gelezen en eigenlijk was ik een beetje teleurgesteld. Wellicht waren mijn verwachtingen te hoog en had ik een ander beeld van het boek. Tijdens het lezen van het boek heb ik mijzelf meerdere keren afgevraagd hoe geloofwaardig het was want hoeveel van ons weten nog hoe zij situaties beleefden als 4 of 11 jarige? Ik heb mij een paar keer afgevraagd of de situaties en gebeurtenissen daadwerkelijk hebben plaatsgevonden of dat dit zijn eigen beleving is geweest. Ik vond het een rommelig en onafgemaakt verhaal. Het ging van de hak op de tak en soms miste ik ineens een stuk waardoor het voor mijn gevoel niet meer klopte. Dat maakte het soms vervelend om te lezen. Iets wat ik enorm spijtig vind want ik denk dat er zoveel meer te halen was uit het levensverhaal van Daniël Boissevain.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com